Spring naar hoofd-inhoud

Noodopvang voor kinderen

Brief (t)huiswerk en mogelijkheden om thuis te oefenen

(T)huiswerk en mogelijkheden om thuis te oefenen

 

Beste ouders/verzorgers van al onze leerlingen,

Om te voorkomen dat onze leerlingen, wegens sluiting van onze scholen, te lang geen onderwijs kunnen volgen, hebben wij wat lesmogelijkheden en ideeën voor u op een rijtje gezet. Hierbij ontvangt u van ons per vakgebied een flink aantal lessuggesties, tips en vooral bruikbare websites. Wij zullen u aanvullend hierop voor de kinderen van groep 4 t/m 8 ook op korte termijn de Snappet en Faqta inlogcodes sturen, zodat leerlingen hier ook thuis met de Snappet pakketten kunnen werken. Tevens zorgen de leerkrachten van groep 3 tot en met 8 dagelijks voor huiswerkopdrachten, zodat de kinderen de reeds aangeleerde lesstof kunnen onderhouden.

(T)huiswerk

Dagelijks stuurt de groepsleerkracht van groep 3 t/m 8 u een mail met daarin het werk dat voor die betreffende dag gemaakt moet worden. Via de mail houdt de leerkracht contact met u en de leerlingen. Ook vragen aan de leerkracht kunnen rechtstreeks via de mail verstuurd worden. Door deze bijzondere  omstandigheden hebben we alle begrip als er iets niet lukt of niet gemaakt kan worden. We proberen de kinderen zoveel mogelijk via de mail te ondersteunen.

(Voor)lezen                                                                                                                                                                     Voor de kinderen uit groep 1 en 2 (en hoger ?) is het belangrijk dat zij regelmatig voorgelezen worden. Dit kan natuurlijk met een echt prentenboek, maar op http://www.youtube.nl zijn ook veel luisterboeken te vinden, die voorgelezen worden. Vul bij de zoekterm gewoon voorleesboeken in en u krijgt allerlei mooie boeken te zien.

Kinderen van groep 3 kunnen via http://www.zwijsen.nl/thuislessen de lessen van Veilig Leren Lezen volgen. We vinden het belangrijk dat de kinderen ELKE dag oefenen met technisch lezen. Het lezen van losse woorden, die steeds moeilijker en/of sneller kunnen, gaat heel goed met behulp van http://www.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer. Hier komen woordjes voorbij, die de kinderen moeten lezen. De snelheid kan worden aangepast en er zijn allerlei categorieën, zodat ook gelijk de spelling geoefend wordt.

 Spelling en taal

Kijk hiervoor eens op http://www.spellingoefenen.nl. Deze site bevat dictees, maar ook veel leuke, leerzame spelletjes! Kinderen van groep 4 tot en met 8 kunnen thuis ook oefenen met Snappet (inlogcodes volgen via Parnassys).

 Rekenen

http://www.redactiesommen.nl. Op deze website kunnen de kinderen vanaf groep 3 zelf hun groep en de moeilijkheidsgraad aanklikken. Het programma geeft ook aan of de som goed is of niet. Voor rekenen kunnen leerlingen van groep 4 t/m 8 ook via hun Snappet inlogcode verder werken aan hun extra werkpakketten.

Begrijpend lezen

http://www.begrijpend-lezen-oefenen.nl. Voor sommige onderdelen moet worden ingelogd (= betaald), maar er staan ook gratis teksten en uitleg op. http://www.oefenplein.nl/begrijpendlezen. Klik eerst basisonderwijs aan en dan begrijpend lezen. Je kunt nu zelf teksten zoeken en (laten) maken.

 Overige websites (waarvan de meeste gratis zijn en waarvoor geen account of wachtwoord nodig is) http://www.jmonline.nl. Allerlei leuke gratis oefeningen vanaf groep 1 en 2.  U kunt ook kijken op http://www.juf-milou.nlen dan werkbladen van deze juf uitprinten. http://www.kleuters.basisonderwijs.online. Op deze site vindt u o.a. algemeen lesmateriaal, prentenboeken, thema’s, getallen, vormen, kleuren, begrippen, letters, woordenschat en spelletjes. www.basisonderwijs.online.

Allerlei lesmateriaal en ideeën voor groep 3 t/m 8 www.wijzeroverdebasisschool.nl (vanaf groep 3)http://www.evenoefenen.nl. Heel veel verzameld lesmateriaal. Rechtsboven ziet u het menu, dat u direct doorverwijst naar alle relevante websites voor allerlei, rekenen, taal, spelling en digitale geletterdheid. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Sommenmaker, Junior Einstein,  Rekenweb en Citotrainer. Via het menu linksboven kunt u de juiste bouw en/of het gezochte vak zoeken. www.leestrainer.nl Op deze website is heel veel materiaal, vaak in de vorm van een leuk spelletje, voor allerlei vakken te vinden. Ook opdrachten met de CITO vraagstellingen en CITO-oefenboekjes zijn hier te vinden!.

http://www.kids4cito.nl. Met deze website kunnen kinderen (gratis!) oefenen voor o.a. de entreetoets en de eindtoets voor de vakken rekenen, taal, wereldoriëntatie en studievaardigheden.

www.lessenvanlisa.nl. Een erg leuke website, met bijvoorbeeld de tafel-wissel (tafelsommen oefenen), 5-minuten spellen voor de Engelse les, woordenschatspelletjes en nog heel veel meer.

www.klasvanjuflinda.nl. Scroll in het menu naar onder, tot je bij Leren aankomt. Deze juf geeft vooral veel lesideeën. 

www.jufanke.nl. Een website met veel lesideeën voor kleuters en de middenbouw (groep 3, 4 en 5).

www.123lesidee.nl. Een mooie overzichtswebsite, waar u per groep en per vak boeken, ideeën, werkbladen, online oefeningen en nog veel meer kunt vinden.

http://www.jufmelis.nl. Voor 9 euro per jaar kunt u 1543 oefeningen aanschaffen, maar onderaan de pagina vindt u 272 gratis oefeningen, met name voor taal en spelling.

www.jufsanne.com. Op deze website zijn ook digibordlessen te vinden. Juf Sanne heeft bovendien alle thema’s overzichtelijk gerangschikt.

http://www.juf-ella.nl.Deze juf heeft allerlei spelletjes gemaakt, die de kinderen zelf kunt spelen en die we ook vaak in de klas gebruiken. Kijk via het menu (linksboven) bijvoorbeeld eens bij Rekenen en dan bij Coöperatief leren. Ook staan er diverse uitlegfilmpjes op deze website.

http://www.spelletjesplein.nl (rekenen, taal, werkwoordspelling, topgrafie).

http://www.squla.nlOp deze website, zijn veel goede en leuke opdrachten te vinden voor groep 1 t/m 8! Onder schooltijd, van 8.00 uur tot 15.00 uur, is  het programma nu gratis te gebruiken.

Ook erg leuk zijn voor jongere kinderen de vele filmpjes op http://www.schooltv.nl (bijvoorbeeld Huisje, Boompje Beestje, Koekeloere of Leesdas Lettervos). Voor oudere leerlingen (vanaf groep 5 of 6) kunnen we op You Tube filmpjes van Benjegeflipt?! en Snapje aanbevelen. Voor groep 7 en 8 zijn ook veel filmpjes van Clipphanger geschikt. In de video’s worden allerlei onderwerpen op een erg leuke en duidelijke manier uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan breuken, procenten, inhoud, (werkwoord) spelling  en allerlei onderwerpen over natuur en techniek. Ook het Jeugdjournaal geeft veel nuttige informatie.

En verder?                                                                                                                                                                     Denk ook eens aan (bord)spelletjes, zoals memory, kwartet, scrabble, yahtzee, rummikub of Pim Pam Pet (en er zijn vast nog veel meer spelletjes te vinden thuis). Misschien heel logisch, maar denk verder ook gewoon aan het bouwen/spelen met Lego of blokken, het maken van een puzzel (legpuzzel of op papier) ,het spelen met zand en water, etc.

Ook tekenen en knutselen (kijk voor ideeën eens op www.krokotak.com; http://www.creametkids.nlof http://www.tekenenenzo.blogspot.com) vinden veel kinderen leuk om te doen. Houdt uw kind van muziek? Kijk dan eens op www.meermuziekindeklas.nl.

We hopen u hiermee voldoende suggesties en inspiratie te hebben geven. U ontvangt de komende dagen via de eigen groepsleerkracht van uw kind(eren) het (t)huiswerk via de mail.

Wij doen als team in deze bijzondere omstandigheden ons uiterste beste om de kinderen en u als ouders/ verzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen.

We wensen iedereen heel veel sterkte en succes in deze bijzondere tijd,

 

Met vriendelijke groet,

Teams De Schakel en ‘t Vogelnest.

Nieuwsbrief 4

GGD informatiebrief

teken